2195 €/person från Helsingfors
2295 €/person från Österbotten
Enkelrum + 340 €
Dag 1 – Lördag 1.11
Busstransport från Österbotten till Helsingfors. KLM:s flyg avgår från Helsingfors kl. 13:55 och landar i Amsterdam kl. 15:30. Vidare kl. 20:30 och framme i Porto kl. 22:25. Transport från Portos flygplats till Regua där vi inkvarterar oss för fyra nätter på fina Hotel Regua Douro i ”River Rooms”.
Dourodalen
Dag 2 – Söndag 2.11
En riktig upplevelsedag! Vi besöker den vackra och lite svårtillgängliga vingården Quinta Santa Eufemia. Familjen till denna prisbelönta vingård önskar oss välkomnar på en rundtur, vinprovning och en äkta portugisisk lunch. Sedan åker vi till en av Portugals mest berömda tillverkare av mousserande viner Murganheira, går på rundtur och provar några av deras goda mousserande viner. På vägen till eller från stannar vi även i staden Lamego och beundrar den vackra lilla staden och dess mycket sevärda barockkyrka med sitt enorma trappkomplex. Sedan tillbaka till hotellet innan vi dinerar på en stjärnrestaurang. Portugals motsvarighet till Leif Mannerström, tv programmet Mästerkockens ordförande Rui Paula, står bakom kanske Douros bästa restaurang. Den heter Restaurante DOC och vi kommer att äta en trerätters måltid med viner till.
Dourofloden
Dag 3 – Måndag 3.11
Vi inleder dagen med ett besök på slottet Mateus, mot en liten avgift kan den som vill besöka slottets säregna och vackra trädgård. Därefter åker vi till vingården Alves de Sousa, den enda vinproducent som fått titeln Årets vingård två gånger i Portugal. Här görs fantastiska douroviner och även portviner. Sedan får vi njuta av vacka vyer i bussen på väg till lunch hos Portugals enda ”green chef” Thomas Egger. Hans restaurang kanske inte ser så lyxig ut men låt inte skenet bedra, många kändisar har minsann besökt detta ställe. Betrakta hans fotomontage i restaurangens vestibul där bl.a. hans vän Arnold Schwarzenegger syns på bild. Innan vi åker tillbaka till hotellet besöker vi en av Dourodalens största vingårdar, Sandemans Quinta do Seixo. Där får vi givetvis guidad rundtur och provar portviner.
Dourodalen
Dag 4 – Tisdag 4.11
Ledig förmiddag med egen lunch i Regua. Småningom fortsätter dagen med nya fina vyer och viner. Vi inleder med ett kortare vinbesök på Quinta do Pego, håll i hatten och var beredd på en bedårande utsikt från detta makalösa ställe. Vi stannar till och promenerar runt i den lilla staden Pinhao som är själva hjärtat i hela portvinsdalen. Så småningom kommer vi fram till vingården Quevedo där vi får ett varmt välkomnande, en höjdpunkt på vår resa. Vår middag blir på Quinta do Portal. Även om vi äter gott under hela veckan är detta reseledarens favorit. Antagligen är vi rätt så nöjda i bussen när vi åker hem mot hotellet.
Dag 5 – Onsdag 5.11
Frukost på hotellet och avfärd mot Porto med ett stopp på vägen. Vi stannar vid en Vinho Verde vingård, Quinta da Aveleda med sin anrika trädgård och vi provar givetvis några gröna viner. När vi anlänt till Porto intar vi egen lunch nere vid floden. Grillade sardiner med potatis och fräscha grönsaker rekommenderas, enkelt men gott. Efter det checkar vi in på vårt hotell. På kvällen går vi en kortare rundtur genom vinhuset Calem och njuter av sentimental fadosång tillsammans med några portvinsglas. Middag på egen hand för den som är hungrig.
Porto
Dag 6 – Torsdag 6.11
Vi inleder dagen med en några timmars guidning i Porto. Den som vill kan sedan lämna på stan för en ledig eftermiddag. På kvällen blir det resans sista middag med viner i Matosinhos, Portos fiskehamn. Restaurangernas slogan där är ”World´s Best Fish” och visst kan man fisk på detta ställe, Portugal är också landet i världen som äter mest fisk och skaldjur. Restaurangen har bordet dukat med den fräschaste fisken och med rätta viner till. Fisken grillas förstås direkt på träkol och hela området doftar hav och träkol.
Porto
Dag 7 – Fredag 7.11
Frukost och avfärd till flygplatsen Francisco Sa Carneiro. Missa inte chansen att köpa portviner på Porto Airport Duty Free, världens största portvinsshop på ett flygfält. Air Frances flyg avgår från Porto kl. 11:45 och landar i Paris kl. 15:05. Vidare från Paris kl. 18:30 och framme i Helsingfors kl. 22:35. Österbottningarna övernattar på hotell nära flygfältet.
Lördag 8.11
Frukost på hotellet. Busstransport till Österbotten.
OBS! VIKTIG INFORMATION!