Minnen, upplevelser och resor …

Osana uutta strategiaamme ”Turvallista ja vastuullista matkustamista” tutkimme aktiivisesti keinoja pienentää hiilijalanjälkeämme. Koeajoimme toukokuussa 2021 Altas-merkkisen sähköisen minibussin. Koeajettu Intercity-malli, on taajamien henkilökuljetuksiin sopiva 16 – 22-paikkainen bussi. Valmistaja on liettualainen Altas Auto ja voimalinjan on kehittänyt ja valmistanut Elinta Motors Liettuasta.

Moottorin teho 150 kW (200 hv) vaikuttaa paperilla heikolta lähes 6 tonnin painoisen auton liikuttamiseen. Laitteella ei silti ole vaikea pysyä kaupunkiliikenteen mukana, sillä moottorin vääntömomentti on 1250 Nm, ja se on käytössä heti liikkeelle lähdettäessä. Huippunopeus on 80 km/h.

Akuston kapasiteetti on 115 kWh/400 V ja sen avulla bussi liikkuu jopa 250 kilometriä yhdellä latauksella. Pietarsaaressa liikennöivä Vipparibussimme ajaa päivässä noin 150 kilometriä.

Täydellä 75 kW:n latausteholla akku latautuu 2 tunnissa, ja normaalilla latausteholla kuudessa tunnissa. Elinta Motors on testannut moottoreitaan sadoissa autoissa testikilometrimäärän yltäessä yli 2 miljoonaan kilometriin. Moottorien kestävyys on ylittänyt odotukset. Moottorin voima välittyy suoraan vetoakseliin, jolloin esim. vaihdelaatikon aiheuttamat tehohäviöt jäävät pois. Kun samalla moottorijarrutuksen energia voidaan ottaa talteen, ei energiaa muutu lämmöksi vaan eteenpäin vieväksi voimaksi. Ne, jotka pääsivät ajamaan autoa Ingsva:lla, raportoivat miellyttävästä ajamisen helppoudesta; vaihteeton veto oli tasaista ja voimaa riitti.

Ruotsinkielinen artikkeli vuodelta 2020: Altas Auto och Elinta Motors