• Svenska
Plats: Vietnam

Vietnam är ett vackert land som har en lång kulturhistoria sedan forntid, men också en gripande nutidshistoria med franskt kolonialvälde och amerikansk invasion. Detta är en rundresa där vi ser de absoluta godbitarna av Vietnam. I Hanoi bor vi i de berömda Old Quarters (Gamla Stan) som är sinnebilden för asiatiskt stadsliv. I Halong åker vi ut med en djonk i den vackra skärgården med grottor och berg som sticker upp ur havet. I Saigon ser vi vacker arkitektur och får en inblick i Vietnam-kriget ur vietnamesernas synvinkel.

I priset ingår:

  • Flygresor Helsingfors-Hanoi, Hanoi-Saigon och Saigon-Helsingfors i turistklass inkl. flygskatter
  • 8 nätter i dubbelrum på 4/5-stjärniga hotell
  • Privat charterbuss alla dagar
  • Halvpension, d.v.s. frukost och lunch varje dag (utom lunch dag 9)
  • Seglats med djonk i Halong-bukten
  • Alla inträden enligt programmet
  • Mathias Nylunds tjänster som reseledare
  • En lokal vietnamesisk licensierad guide

Pris:

Resans pris: fr. 2290 €/person fr. Helsingfors

Tillägg:

Enkelrum: 320 €
Anslutning från Vasa/Kronoby: 130 €/person

Dag 1

Tisdag 8.1: Resan startar från Helsingfors

Finnars flyg från Helsingfors till Bangkok avgår kl. 16:50. Möjlighet till anslutning från Österbotten.

Dag 2

Onsdag 9.1: Ankomst till Hanoi

Ankomst till Bangkok kl. 07:25 efter en flygresa på 9 h 35 min. Vidare med Vietnam Airlines kl. 12:20. Vi anländer till Noi Bai International Airport i Hanoi kl. 14:15 och checkar så småningom in på vårt hotell som ligger precis i hjärtat av Old Quarters (Gamla Stan).

Dag 3

Torsdag 10.1: Etnologiska muséet, Hoan Kiem, cykelriksha

Vi börjar dagen med ett besök till Etnologiska muséet som är ett välgjort friluftsmuseum. Här ser vi hur olika förhållanden vietnameser lever under i olika delar av landet. Vi bekantar oss med Hanois centrum som ligger kring sjön Hoan Kiem och templet Ngoc Son, som ligger vackert på en ö i sjön. Vi åker också runt en stund i de charmiga kvarteren i Old Quarter (Gamla Stan) i cykelriksha.

Dag 4

Fredag 11.1: Ho Chi Minh Complex, Hanoi Hilton, vattenmarionett

Ho Chi Minh Complex är den plats där vietnamesernas landsfader bodde och jobbade under kriget. Här finns det gamla presidentpalatset som han vägrade bo i och det mycket enklare stylthus han lät uppföra. Här ligger också Ho Chi Minhs mausoleum, som uppfördes mot hans egen vilja. Vi fortsätter med vietnamesisk närhistoria och besöker det ökända fängelset Hoa Lo, även kallat Hanoi Hilton, där fransmännen höll och bestraffade vietnamesiska motståndsmän under kolonialtiden och där amerikanska krigsfångar internerades så sent som på 70-talet. Vi avrundar dagen med vietnamesisk vattenmarionetteater, en teaterform som utvecklats på de vattendränkta risfälten på landsbygden.

Dag 5

Lördag 12.1: Utflykt med djonk i Halong

Vi åker med buss till Halong-bukten där vi åker ut med vår privata djonk i den vackra skärgården som är en del av UNESCO:s världsarv och som består av tusentals öar i olika formationer. Vi tar i land på en ö som är ihålig och går in i den grotta som finns inuti. På en annan ö kan den som vill åka ut med roddbåt eller kajak. Vi äter skaldjurslunch ombord på vår djonk. Till kvällen tar vi in på ett hotell i Halong.

Dag 6

Söndag: Transfer till Saigon

Efter en buffetfrukost åker vi buss till Hanois flygplats och tar inrikesflyget till Saigon. Vi inkvarterar oss på ett hotell som ligger precis vid Saigons huvudgata Nguyen Hue Boulevard. Gatan är avstängd på kvällen och är ett fint ställe att strosa runt och se på människor utan att riskera bli överkörd i den annars livliga trafiken

Dag 7

Måndag: Saigon city, Notre Dame, Sky deck, Benh Than

Saigons stadsbild präglas av de byggnader som fransmännen uppförde såsom Notre Dame-katedralen, det vackra postkontoret, operan och stadshuset. Uppe från Saigon Sky deck får vi se staden i fågelperspektiv. Vi gör också ett stopp vid den anrika marknaden Benh Than där den som behärskar prutandets konst kan hitta billiga souvenirer.

Dag 8

Tisdag: Muséet för krigets kvarlevor, Cu Chi-tunnlarna

Dagens program ägnas helt åt Vietnamkriget eller det “amerikanska kriget” som vietnameserna säger. Vi börjar med en utflykt till Cu Chi-tunnlarna där Viet Cong levde under jord för att kunna utföra överraskande räder mot amerikanernas ställningar. Tillbaka i Saigon besöker vi Muséet för krigets kvarlevor som dels är en gripande fotoutställning över krigets fasor, dels en utställning över amerikanska krigsfordon som vietnameserna lade beslag på.

Dag 9

Onsdag: Ledig dag i Saigon eller valbar utflykt till Mekong-deltat

Den sista dagen kan tillbringas vid hotellets pool eller ute på stan. Vi bor centralt och det är gångavstånd till allt sevärt. En valbar utflykt ordnas till Mekong-deltat där vi åker båt mellan olika öar och får se småskalig förädling av lokala jordbruksprodukter.

Dag 10

Torsdag: Hemresa från Saigon

Finnairs flyg från Saigon avgår kl. 09:40 och anländer till Helsingfors kl. 16:35 efter en resa på 11 h 55 min. Anslutning till Österbotten vid behov.

 


 

Giltigt pass behövs! Passet bör vara i kraft minst 6 månader efter att man anlänt till Vietnam. Rätt till ändringar i resans program eller pris förbehålls. Specialvillkor tillämpas på denna resa. Se närmare här. Vaccinationer: Hepatit A rekommenderas. Förutom detta bör vaccinationer som hör till nationella vaccinationsprogrammet i Finland vara i skick. Kontrollera närmare på www.rokote.fi.

RESEFÖRSÄKRING
Vi uppmanar resenären att teckna en reseförsäkring där avbeställningsskydd ingår.