• Svenska
Plats: Portugal

Upplev det bästa som Dourodalen och Porto har att erbjuda; vinerna, maten och den storslagna naturen! Resan inleds med att vi åker direkt till Dourodalen från flygplatsen. Två nätter bor vi på Hotel Miracorgo i Vila Real och två nätter på fantastiska vingården Quinta do Portal. De sista två nätterna bor vi i Porto. Kom med och upplev smakerna och vyerna i världens vackraste vinområde – tillsammans med portvinsriddaren och författaren till boken Portvinsdalen, Glenn Sundstedt.

Boka så tidigt som möjligt, för att säkerställa att resan blir av! 

Pris:

€/person från Helsingfors
€/person från Österbotten

Tillägg:

Enkelrum  €

I priset ingår:

 • Tågresa Österbotten-H:fors tur/retur + hotellövernattning i 2-personers rum på hotell nära flygfältet (österbottningarna)
 • Flygresa Helsingfors-Porto t/r i turistklass inkl. flygskatter
 • Bussresor enligt programmet
 • 6 nätter på hotell i 2-personers rum, inklusive frukost
 • 2 luncher inklusive viner, 5 middagar inklusive viner
 • Alla upplevelser i programmet inklusive närmare 10 olika vinprovningar
 • Reseledare Glenn Sundstedt

I priset ingår inte:

 • Övriga måltider och måltidsdrycker
 • Reseförsäkring och avbokningsskydd

 

Dag 1 

Avresa från Finland till Dourodalen

Lufthansas flyg avgår från Helsingfors kl. 07:05 och landar i Frankfurt kl. 08:50. Vidare kl. 09:50 och framme i Porto kl. 11:35. Transport från Portos flygplats till Vila Real där vi inkvarterar oss på Hotel Miracorgo.

Vi åker småningom iväg på vår första bekantskap med Dourodalen, huvudmålet är vingården Quinta do Tedo. Ägarparet till vingården Quinta do Tedo, Kay och Vincent Bouchard, välkomnar oss på rundtur, vinprovning och en omfattande middag. Vinmakaren på gården, Jorge Alves, är på slutrakan till att bli Portugals första Master of Wine. Kay och Vincent äger även Bouchard Père et Fils vingård i Bourgogne.

 

Dourodalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 

Dourodalen

Frukost på hotellet. Vi kör till staden Lamego och beundrar den vackra lilla staden och dess sevärda kyrka. I närheten av Lamego produceras mycket mousserande viner, bokstavligen ligger den närmaste vintillverkaren ett stenkast från Lamego kyrka. Vi stiftar bekantskap med Murganheira, en av Portugals bästa producenter av mousserande viner som givetvis tillverkas på samma sätt som äkta champagne. Ett lärorikt besök där vi givetvis provar olika mousserande viner med lite tilltugg. Vi besöker även vingården Quinta do Pego med sin vackra utsikt och provar några av deras viner. Vi stannar en stund i staden Regua innan vi åker iväg till hotellet för lite vila. Kvällsprogrammet är en riktig höjdare, en verklig exklusiv middag ”på floden”. Portugals motsvarighet till Leif Mannerström, tv-programmet Mästerkockens ordförande Rui Paula, står bakom Douros bästa restaurang. Den heter Restaurante DOC och vi kommer att äta en trerätters måltid med viner till.

Dag 3 

Dourodalen

Frukost på hotellet. Tid att lite strosa runt i Vila Real innan vi checkar ut från Hotel Miracorgo. Sedan besöker vi det berömda slottet Mateus. Slottet finns bl.a. på etiketten till världens mest sålda rosévin Mateus. Mot en liten avgift kan man besöka 1700-tals slottet och bl.a. se den omtalade vackra trädgården. Sedan åker vi bokstavligen upp bland bergen. Vi skall till den lilla staden Tabuaco för att äta lunch på Restaurante Tabu aqo som drivs av Portugals enda Green Chef, Thomas Egger. Han får berätta mer om vad Green Chef betyder. Restaurangen kan se anspråkslös ut men ser man på fotografierna på vägen vilka som besökt restaurangen kan man bli imponerad; här hittar man allt från idrottsmän och presidenter till hans gode vän Arnold Schwarzenegger. Under eftermiddagen stannar vi bl.a. för att promenera i den lilla staden Pinhao, som är själva hjärtat i hela portvinsdalen. Så småningom, efter ytterligare en paus med vackra vyer, kommer vi fram till vingården Quinta do Portal; en familjeägd framgångsrik producent av många olika slags viner och portviner. Inkvartering för två nätter på vingården. Vinmakaren Paulo Coutinho kommer att visa oss runt och hålla vinprovningen med oss, med reservation för hur sen vinskörden är detta år. Han kommer även att vara med på vår trerätters middag med viner i Quinta do Portals vackra matsal, kock Milton Ferreira.

 

Dag 4 

Dourodalen

Frukost på vingården mitt bland vinrankorna. Denna dag besöker vi en av Dourodalens största vingårdar, Sandemans Quinta do Seixo. Där går vi på guidad rundtur, provar portviner och avslutar besöket med lunch i vingårdens trädgård tillsammans med 5 olika viner. Sedan åker vi längre upp i Dourodalen och hälsar på hos Oscar Quevedo och hans vingård. Flera av hans viner säljs på Alko men han lovar oss något extra. Eftersom vi bor på vingården Quinta do Portal med en av Douros absoluta toppkockar Milton Ferreira ser vi med spänning fram emot en ny trerätters middag med viner.

Dag 5 

Vinho verde & Porto

Frukost på vingården och avfärd mot Porto med ett stopp på vägen. Vi stannar vid en Vinho Verde vingård med en fantastisk trädgård Quinta da Aveleda, vi provar givetvis också några gröna viner. När vi anlänt till Porto har vi tid för lunch på egen hand i stadsdelen Afurada där Dourofloden mynnar ut i Atlanten. Grillade sardiner med potatis och fräscha grönsaker rekommenderas, enkelt men väldigt gott. Efter det checkar vi in för två nätter på hotell i Porto. Målet för kvällen är Vila Nova da Gaia. Vi går en kortare rundtur genom vinhuset Calem som avslutas med att vi får njuta av högklassig sentimental fadosång tillsammans med några portvinsglas. Därefter middag på egen hand vid Douroflodens strand bland alla portvinshusen och talrika lokala restauranger.

Porto

Dag 6 

Porto

Frukost på hotellet. På förmiddagen får vi några timmars guidning med buss i hamnstaden Porto. Därefter är det fritt upp att lämna i absoluta centrum för lunch på egen han eller så åker man med bussen tillbaka till hotellet. Glenn tipsar om olika matställen.

Resans sista middag med viner blir i Matosinhos, Portos fiskehamn. Restaurangernas enkla slogan i dessa kvarter är: World’s Best Fish. Restaurang S Valentim har bordet dukat med det mesta och fräschaste i fisk- och skaldjursvärlden och med rätta viner till. Fångsten från Atlanten grillas direkt på träkol – inte undra på att restaurangägaren Santos Valentim myser bland alla nöjda gäster.

Dag 7 

Porto-Helsingfors

Frukost på hotellet. Vi besöker det nybyggda enorma komplexet WOW, World of Wine som öppnar kl. 10:00. Ett enormt utbud av intressanta utställningar, smakupplevelser och restauranger. Er reseledare rekommenderar åtminstone The Pink Palace, en rolig utställning om rosévin med bland annat 4 st smakprover och skojiga upplevelser. Avfärd till flygplatsen kring 13-tiden. Lufthansas flyg avgår från Porto kl. 16:35 och anländer till Frankfurt kl. 20:20. Vidare kl. 21:20 med ankomst till Helsingfors kl. 00:45 natten till söndag. Österbottningarna övernattar på hotell nära flygplatsen.

 


OBS! VIKTIG INFORMATION!

 • Rätt till ändringar i resans program eller pris förbehålls.
 • Vi tillämpar specialvillkor på denna resa, vilket påverkar avbokningsvillkor och -kostnader. Mer information om vad det innebär hittar man högst uppe på sidan om ‘Allmänna villkor för paketresor’ – klicka här
 • Giltigt pass eller EU-identitetsbevis behövs!  
 • Vaccinationer: kontrollera på www.rokote.fi 

 

RESEFÖRSÄKRING
Vi uppmanar resenären att teckna en reseförsäkring ungefär samtidigt som man bokar sin resa. Mycket viktigt ifall man blir sjuk före eller under resan.