• Svenska
Varaktighet: 19.10.2023 - 25.10.2023
Plats: Portugal
Pris: Fr. 1985 €/person
Boka nu!

Upplev det bästa Dourodalen och Porto har att erbjuda; vin, mat och den storslagna naturen! Resan inleds med att vi åker direkt till Dourodalen från flygplatsen. Två nätter bor vi på Hotel Miracorgo i Vila Real och två nätter på fantastiska vingården Quinta do Portal. De sista två nätterna bor vi i Porto. Kom med och upplev smakerna och vyerna i världens vackraste vinområde – tillsammans med portvinsriddaren och författaren till boken Portvinsdalen, Glenn Sundstedt.

Pris:

1985 €/person från Helsingfors
2075 €/person från Österbotten

Tillägg:

Enkelrum + 282 €

I priset ingår:

 • Flygresa Helsingfors-Porto t/r i turistklass inkl. flygskatter
 • Bussresor enligt programmet
 • 6 nätter på hotell i 2-personers rum, inklusive frukost
 • 3 luncher inklusive viner
 • 4 middagar inklusive viner
 • Alla upplevelser i programmet inklusive närmare 10 olika vinprovningar
 • Reseledare Glenn Sundstedt

I priset ingår inte:

 • Reseförsäkring och avbokningsskydd
 • Övriga måltider

 

Dag 1 – Torsdag 19.10

Avresa från Finland via Porto till Dourodalen

Busstransport från Österbotten till Helsingfors. KLM:s flyg avgår från Helsingfors kl. 18:10 och landar i Amsterdam kl. 19:40. Vidare kl. 20:30 och framme i Porto kl. 22:15. Transport från Portos flygplats till Vila Real där vi inkvarterar oss på Hotel Miracorgo.

Dourodalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 2 – Fredag 20.10

Dourodalen

Frukost på hotellet. En riktig upplevelsedag! Ägarparet till vingården Quinta do Tedo, Kay och Vincent Bouchard, välkomnar oss på rundtur, vinprovning och en omfattande lunch. Vinmakaren på gården, Jorge Alves, är på slutrakan till att bli Portugals första Master of Wine. Kay och Vincent äger även Bouchard Père et Fils vingård i Bourgogne. Efter lunchen stannar vi kort i staden Regua vid floden Douro innan vi besöker vi det berömda slottet Mateus. Slottet finns bl.a. på etiketten till världens mest sålda rosévin Mateus. Mot en liten avgift kan man besöka 1700-tals slottet och bl.a. se den omtalade vackra trädgården. På kvällen har vi bokat en verkligt exklusiv middag ”på floden”. Portugals motsvarighet till Sveriges Leif Mannerström, tv-programmet Mästerkockens ordförande Rui Paula, står bakom Douros bästa restaurang. Den heter Restaurante DOC och vi kommer att äta en trerätters måltid med viner till.

Dourodalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 3 – Lördag 21.10

Dourodalen

Frukost på hotellet varefter checkar vi ut från Hotel Miracorgo. Först på programmet är ett besök hos Tiago och Domingos Sousa på vingården Alves de Sousa som är den enda vinproducent som fått titeln Årets vingård två gånger i Portugal. Här görs fantastiska douroviner och även portviner. Sedan åker vi bokstavligen upp bland bergen. Vi skall till den lilla staden Tabuaco för att äta lunch på Restaurante Tabu aqo som drivs av Portugals enda Green Chef, Thomas Egger. Han får berätta mer om vad Green Chef betyder. Restaurangen kan se anspråkslös ut men ser man på fotografierna på väggen vilka som besökt restaurangen kan man bli imponerad: allt från idrottsmän och presidenter till hans gode vän Arnold Schwarzenegger. Efter lunch kör till staden Lamego och beundrar den vackra lilla staden och dess sevärda kyrka. I närheten av Lamego produceras mycket mousserande viner, bokstavligen ligger den närmaste vintillverkaren ett stenkast från Lamego kyrka. Vi stiftar bekantskap med Raposeira, en av Portugals stora producenter av mousserande viner som tillverkas på samma sätt som äkta champagne. Ett lärorikt besök där vi givetvis provar olika mousserande viner med lite tilltugg.  Så småningom, efter ytterligare en paus med vackra vyer, kommer vi fram till vingården Quinta do Portal; en familjeägd framgångsrik producent av många olika slags viner och portviner. Vinmakaren Paulo Coutinho kommer att visa oss runt och hålla vinprovningen med oss, med reservation för hur sen vinskörden är detta år. Han kommer även att vara med på vår trerätters middag med viner i Quinta do Portals vackra matsal. Middagen blir tillredd av den kända kocken Milton Ferreira som är en av Douros toppkockar. Vi övernattar två nätter på denna unika vingård: Quinta do Portal.

Dag 4 – Söndag 22.10

Dourodalen

Frukost på vingården mitt bland vinrankorna. Denna dag besöker vi en av Dourodalens största vingårdar, Sandemans Quinta do Seixo. Där går vi på guidad rundtur, provar portviner och avslutar besöket med lunch i vingårdens trädgård med 5 olika viner. Sedan åker vi längre upp i Dourodalen och hälsar på hos Oscar Quevedo och hans vingård. Flera av hans viner säljs på Alko men han lovar oss något extra! Eftersom vi bor på vingården Quinta do Portal en natt till ser vi med spänning fram emot en ny trerätters middag med tillhörande viner av Milton Ferreira.

Porto

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 5 – Måndag 23.10

Vinho verde och Porto

Frukost på vingården och avfärd mot Porto med ett stopp på vägen. Vi stannar vid en Vinho Verde vingård, Quinta da Avelada, med en fantastisk trädgård. Här provar givetvis också några gröna viner. När vi anlänt till Porto har vi tid för lunch på egen hand i stadsdelen Afurada där Dourofloden mynnar ut i Atlanten. Grillade sardiner med potatis och fräscha grönsaker rekommenderas, enkelt men väldigt gott. Efter det checkar vi in för två nätter på Cliphotel Vila Nova da Gaia. Målet för kvällen är också i Vila Nova da Gaia. Vi går en kortare rundtur genom vinhuset Calem som avslutas med att vi får njuta av högklassig sentimental fadosång tillsammans med några portvinsglas. Därefter middag på egen hand vid Douroflodens strand bland alla portvinshusen och talrika lokala restauranger.

Porto (foto: Anders Wingren)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dag 6 – Tisdag 24.10

Porto

Frukost på hotellet. På förmiddagen får vi några timmars guidning med buss i hamnstaden Porto. Därefter är det fritt upp att lämna i absoluta centrum för lunch på egen han eller så åker man med bussen tillbaka till hotellet. Glenn tipsar om olika matställen.

Resans sista middag med viner blir i Matosinhos, Portos fiskehamn. Restaurangernas enkla slogan i dessa kvarter är: World’s Best Fish. Restaurang S Valentim har bordet dukat med det mesta och fräschaste i fisk- och skaldjursvärlden och med rätta viner till. Fångsten från Atlanten grillas direkt på träkol – inte undra på att restaurangägaren Santos Valentim myser bland alla nöjda gäster.

Dag 7 – Onsdag 25.10

Hemresa från Portugal till Finland

Frukost på hotellet. Ledig tid i Porto men möjligt att besöka det nybyggda enorma komplexet WOW, World of Wine som öppnar kl. 10:00. Ett enormt utbud av intressanta utställningar, smakupplevelser och restauranger. Glenn rekommenderar åtminstone The Pink Palace, en väl gjord utställning om rosévin med bland annat 4 smakprover och skojiga upplevelser. Avfärd till flygplatsen kring 13-tiden. KLM:s flyg avgår från Porto kl. 16:25 och anländer till Amsterdam kl. 20:05. Vidare kl. 21:00 och framme i Helsingfors kl. 00:25 natten till torsdag. Österbottningarna övernattar på hotell nära flygplatsen.

Torsdag 26.10

Helsingfors-Österbotten

Frukost på hotellet. Busstransport till Österbotten.

 


OBS! VIKTIG INFORMATION!

 • Rätt till ändringar i resans program eller pris förbehålls.
 • Vi tillämpar specialvillkor på denna resa, vilket påverkar avbokningsvillkor och -kostnader. Mer information om vad det innebär hittar man högst uppe på sidan om ‘Allmänna villkor för paketresor’ – klicka här
 • Giltigt pass eller EU-identitetsbevis behövs!  
 • Vaccinationer: kontrollera på www.rokote.fi 

 

RESEFÖRSÄKRING
Vi uppmanar resenären att teckna en reseförsäkring ungefär samtidigt som man bokar sin resa. Mycket viktigt ifall man blir sjuk före eller under resan.