1880 €/person från Helsingfors
1970 €/person från Österbotten
Enkelrumstillägg: 320 €
Dag 1 – Lördag 15.10
Busstransport från Österbotten till Helsingfors. KLM:s flyg avgår från Helsingfors kl. 18:15 och landar i Amsterdam kl. 19:50. Vidare kl. 20:30 och framme i Porto kl. 22:15. Transport från Portos flygplats till Vila Real där vi inkvarterar oss för tre nätter på Hotel Miracorgo.
Dag 2 – Söndag 16.10
Frukost på hotellet. En riktig upplevelsedag! Ägarparet till vingården Quinta do Tedo, Kay och Vincent Bouchard, välkomnar oss på rundtur, vinprovning och en omfattande lunch. Vinmakaren på gården, Jorge Alves, är på slutrakan till att bli Portugals första Master of Wine. Kay och Vincent äger även Bouchard Père et Fils vingård i Bourgogne. Denna dag besöker vi även Tiago och Dominges Sousa på vingården Alves de Sousa, den enda vinproducent som fått titeln Årets vingård två gånger i Portugal. Här görs fantastiska douroviner och även portviner.
Dag 3 – Måndag 17.10
Frukost Vi kör till staden Lamego och beundrar den vackra lilla staden och dess sevärda kyrka. I närheten av Lamego produceras mycket mousserande viner, bokstavligen ligger den närmaste vintillverkaren ett stenkast från Lamego kyrka. Vi stiftar bekantskap med Murganheira, en av Portugals bästa producenter av mousserande viner, som givetvis tillverkas på samma sätt som äkta champagne. Ett lärorikt besök där vi naturligtvis provar olika mousserande viner med lite tilltugg. Vi besöker även vingården Quinta do Pego med sin vackra utsikt och provar några av deras viner.
På vägen tillbaka till vårt hotell stannar vi för en verkligt exklusiv middag ”på floden”. Portugals motsvarighet till Leif Mannerström, tv-programmet Mästerkockens ordförande Rui Paula, står bakom Douros bästa restaurang. Den heter Restaurante DOC och vi kommer att äta en trerätters måltid med viner till.
Dag 4 – Tisdag 18.10
Frukost på hotellet. Tid att lite strosa runt i Vila Real innan vi checkar ut från Hotel Miracorgo. Sedan besöker vi det berömda slottet Mateus. Slottet finns bl.a. på etiketten till världens mest sålda rosévin Mateus. Mot en liten avgift kan man besöka 1700-tals slottet och bl.a. se den omtalade vackra trädgården. Sedan åker vi bokstavligen upp bland bergen. Vi skall till den lilla staden Tabuaco för att äta lunch på Restaurante Tabu aqo som drivs av Portugals enda Green Chef, Thomas Egger. Han får berätta mer om vad Green Chef betyder. Restaurangen kan se anspråkslös ut men ser man på fotografierna på väggen vilka som besökt restaurangen kan man bli imponerad; här hittar man allt från idrottsmän och presidenter till hans gode vän Arnold Schwarzenegger! Under eftermiddagen stannar vi bl.a. för att promenera i den lilla staden Pinhao, som är själva hjärtat i hela portvinsdalen. Så småningom, efter ytterligare en paus med vackra vyer, kommer vi fram till vingården Quinta do Portal; en familjeägd framgångsrik producent av många olika slags viner och portviner. Inkvartering för två nätter på vingården. Vinmakaren Paulo Coutinho kommer att visa oss runt och hålla vinprovningen med oss, med reservation för hur sen vinskörden är detta år. Han kommer även att vara med på vår trerätters middag med viner i Quinta do Portals vackra matsal, kock Milton Ferreira.
Dag 5 – Onsdag 19.10
Frukost på vingården mitt bland vinrankorna. Denna dag besöker vi en av Dourodalens största vingårdar, Sandemans Quinta do Seixo. Där går vi på guidad rundtur, provar portviner och avslutar besöket med lunch i vingårdens trädgård tillsammans med 5 olika viner. Sedan åker vi längre upp i Dourodalen och hälsar på hos Oscar Quevedo och hans vingård. Flera av hans viner säljs på Alko men han lovar oss något extra. Eftersom vi bor på vingården Quinta do Portal med en av Douros absoluta toppkockar Milton Ferreira ser vi med spänning fram emot en ny trerätters middag med viner.
Dag 6 – Torsdag 20.10
Frukost på vingården och avfärd mot Porto med ett stopp längs vägen. Vi stannar vid en Vinho Verde vingård med en fantastisk trädgård, Quinta da Aveleda, och provsmakar också några gröna viner. När vi anlänt till Porto har vi tid för lunch på egen hand i stadsdelen Afurada där Dourofloden mynnar ut i Atlanten. Grillade sardiner med potatis och fräscha grönsaker rekommenderas, enkelt men väldigt gott. Efter det checkar vi in för två nätter på Hotel 3K Porto airport. Målet för kvällen är Vila Nova da Gaia. Vi går en kortare rundtur genom vinhuset Calem som avslutas med att vi får njuta av högklassig sentimental fadosång tillsammans med några portvinsglas. Därefter middag på egen hand vid Douroflodens strand bland alla portvinshusen och talrika lokala restauranger.
Dag 7 – Fredag 21.10
Frukost på hotellet. På förmiddagen får vi några timmars guidning med buss i hamnstaden Porto. Därefter är det fritt upp att stanna i absoluta centrum för lunch på egen hand eller så åker man med bussen tillbaka till hotellet. Glenn tipsar om olika matställen.
Resans sista middag med viner blir i Matosinhos, Portos fiskehamn. Restaurangernas enkla slogan i dessa kvarter är: World’s Best Fish. Restaurang S Valentim har bordet dukat med det mesta och fräschaste i fisk- och skaldjursvärlden och med rätta viner till. Fångsten från Atlanten grillas direkt på träkol – inte undra på att restaurangägaren Santos Valentim myser bland alla nöjda gäster.
Dag 8 – Torsdag 20.10
Transport den korta biten till flygplatsen Francisco Sa Carneiro. KLM:s flyg avgår från Porto kl. 05:00 och landar i Amsterdam kl. 08:30. Vidare kl. 09:50 och framme i Helsingfors kl. 13:10. Busstransport till Österbotten.
OBS! VIKTIG INFORMATION!